Легендарният защитник на Аякс и националния отбор на Холандия Вим Сурбиер почина на 75-годишна възраст. От април насам той беше в болница заради кръвоизлив в мозъка.

Сурбиер е важна част от силния тим на Аякс и на „лалетата“ през 70-те години. С националния отбор е двукратен световен вицешампион, а на клубно ниво печели седем шампионски титли и КЕШ в три поредни години (1971, 1972, 1973).

През кариерата си е играл още за Шалке 04, Метц, Спарта (Ротердам), Лос Анджелис Ацтекс и Сан Хосе Ърткуейкс. Освен това носи екипите на Голдън Бей Ърткуейкс и Тампа Бей Роудис, които играят в популярния през 80-те години в САЩ футбол в зала.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Сурбиер е един от прототипите на съвременните халф-бекове, като ролята е наложена от Аякс при използването на популярния за холандския гранд „тотален футбол“.

„Още един велик играч на нашия клуб си отиде. Мислите и молбите ни са с неговото семейство. 509 мача за първия отбор на Аякс... Почивай в мир, смели воине“, написаха от амстердамския гранд на профила си в „Туитър“.

Аякс не пропуска да спомене, че Сурбиер е бил един от големите шегаджии във футбола. В тази си роля е имал сериозен съратник в лицето на Рууд Крол, а двамата са били наричани от съотборниците си „Комедийният дует Снабел и Бабел“.

„Анекдотите за шегите на Сурбиер са легендарни, въпреки че той приемаше футбола изключително сериозно и професионално“, допълват от клуба.

„Велик футболист и изключително лоялен приятел на баща ми и нашето семейство. Надявам се сега заедно да се съберат на по-добро място“, обяви Жорди – синът на Йохан Кройф.

Вим Сурбиер е поредното голямо име от великия холандски национален отбор от 70-те години, което напусна този свят. Гери Мюрен почина през 2013 г. Йохан Кройф ни напусна 2016 г., а година по-късно го последва Пит Кайзер. На 24 януари 2020 година си отиде Роб Рензенбринк, а на 16 февруари и Бари Хулсхоф.