Президентът на световната анти-допинг агенция (УАДА) Джон Фейхи призова за въвеждане на кръвен тест във футбола. Според него това ще помогне за по-ефективната борба с употребата на забранени стимуланти в най-популярния спорт.

В момента футболистите дават само урина за изследване. Този контрол обаче е безсилен при установяването на кръвни стимуланти като ЕПО.

“Видях няколко примера за тенисисти, които ужасяващо рядко са проверявани. В Тениса определено могат да направят повече по отношение на проверките. Това важи и за футбола. В този спорт играчите никога не са тествани за ЕПО. Определено могат да работят в тази насока”, коментира Фейхи.

”Определено трябва да се въведат и биологични паспорти на футболистите. Така най-лесно ще установяваме, кога има изменения, които будят съмнение. Защо не се прави?”, продължи още Фейхи.

Пръв във футбола за употребата на допинг заговори мениджърът на Арсенал Арсен Венгер. Миналата седмица той изрази съмнения, че сегашната система за контрол е неефикасна.

“Не мисля, че правим достатъчно за борбата с допинга. Трудно е за вярване, че на едно световно първенство от 740 тествани играчи няма нито един с положителна проба. УЕФА пък взима само урина за изследвания. Много пъти съм призовавал това да се промени”, обяви Венгер преди дни.

Единствено говорителят на футболната асоциация в Англия обясни, че няма какво повече да се направи по отношение на борбата с допинга.

”Ние имаме една от най-големите и ефективни организации по отношение на борбата с допинга. Взимаме и кръвни проби, освен урина. Изследваме ги не само за ЕПО, но и за употреба на хормонални стимуланти”, обясни говорителят на ФА.