Вратарят и капитан на националния отбор на ЮАР Сензо Мейва е жертвал живота си, за да спаси този на приятелката си Кели Кумало. 27-годишният Мейва и приятелката му станали жертви на обир и когато един от крадците натиснал спусъка на пистолета си, вратарят се хвърлил на пътя на куршума, за да спаси живота на приятелката си.

Мейва бил на гости в къщата на Кели Кумало, а обирджиите нахлули около 20:00 часа местно време. „Двама мъже нахлули в къщата и поискали да им бъдат дадени всички мобилни телефони, пари и други ценности. Сензо се опитал да защити приятелката си, защото крадците насочили оръжията си срещу нея”, сподели служител на полицията пред южноафриканския вестник „Таймс”.

Куршумът е проникнал през гърба на Мейва и е излязъл през гръдния му кош, сочат още данните на полицията.

Приятелката на Мейва Кели Кумало е известна актриса и певица в ЮАР. Двамата имат дъщеричка.

Властите разкриха, че по време на убийството в къщата е имало седем души, а стрелбата е започнала след свада между крадците и обитателите. От полицията обявиха награда от близо 14 000 американски долара за информация за убийците.

През цялата си кариера Сензо Мейва, роден на 24 септември 1987 г., играе за Орландо Пайрътс, където е капитан на отбора. От 2013 г. е национал на ЮАР и има шест мача за „Бафана Бафана“, като в някои от тези срещи носи капитанската лента.