Националният отбор на Португалия има най-големи шансове да спечели Купата на конфедерациите в Русия. Такава е прогнозата на руския Център за стратегически изследвания в спорта.

Прогнозата е въз основа на изграждането на модели, оценяващи от една страна социално-икономическите характеристики на страните участнички, както и специфични исторически и спортни показатели. Моделите са съставяни според това, как въпросните фактори са се отразили на резултатите от предишните шест турнира.

В крайна сметка е бил получен модел с ниво на достоверност 42,5% за груповата фаза на турнира и 53,3% за фазата на елиминациите. Според него Русия най-вероятно ще е първа в група А, а Португалия – втора. В другия поток Чили ще е пред Германия. След това португалците ще надиграят Чили в полуфинала, а в мача за титлата ще се наложат над Германия.

Като най-голям коз в полза на Португалия се сочи присъствието на Кристиано Роналдо в състава. Независимо от домакинското преимущество учените не дават шанс на Русия да спечели мач в елиминационната фаза.