Министерството на правосъдието на Швейцария предупреди УЕФА и ФИФА,че няма да имат право да наложат наказания на клубовете от Суперлигата до произнасянето на съда в Европейския съюз, информира радио „Кадена СЕР“.

В края на май съдът на ЕС регистрира жалба от Европейската Суперлига заради вероятно нарушение на правилата за конкуренция от страната на европейската и световната футболни конфедерации.

Както е известно, централите на УЕФА и ФИФА са разположени в Швейцария, съответно в Нион и Цюрих, и двете организации са подвластни на местното министерство на правосъдието.

Припомняме, че през април 12 европейски футболни гранда обявиха създаването на Суперлигата. Два дни по-късно Арсенал, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Тотнъм и Челси се отказаха от участие в проекта. Примерът им бързо беше последван от Атлетико (Мадрид), Интер и Милан.

Това беше продиктувано от сериозното недоволство на феновете, както и подкрепата, която националните федерации оказаха на УЕФА. Единствени верни на Европейската Суперлига останаха Барселона, Реал (Мадрид) и Ювентус.

Европейската футболна централа вече се договори с деветте размислили клуба и им наложи сериозни парични глоби. Каталунците, „кралския клуб“ и „бианконерите“ обаче са заплашени от изхвърляне от евротурнирите. Срещу тях УЕФА вече заведе и дисциплинарно дело пред собствената си правна комисия.