От УЕФА обявиха, че мачовете трябва да бъдат прекратявани ако от трибуните се чуят расистки обиди. Новината обяви президентът на централата Мишел Платини. Поводът за идеята е наказанието на Ювентус от един мач без публика, след като играчът на Интер Марио Балотели бе обиждан на расистка основа в мача от серия “А” (1:1) в събота. 

”Искаме всяка среща да бъде прекратявана за по 10 минути ако това се повтори и дикторът на стадиона да го обяви пред публиката. Ако обидите продължат срещата ще бъде прекратявана. Не може да толерираме расизма, това е мисията на УЕФА. На италианската футболна федерация ще й е трудно да се справи”, каза Платини, който е бивш играч на Ювентус.

Президентът на федерацията в Италия Джанкарло Абете заяви, че правилата в страната няма да бъдат променени: “Системата позволява среща да бъде отложена при подобни прояви. Ще акцентираме на това и ще намерим баланса, за да няма повече подобни прояви”.

18-годишният Балотели откри за Интер в съботния мач и тълпата в Торино започна да го обижда с “”Няма черни италианци”. Той е част от младежкия национален отбор и е роден в Палермо, но е с ганайски произход./БЛИЦ