УЕФА планира да разшири географията на Шампионската лига извън рамките на Стария континент. Според последните слухове, цитирани от британския в. “Гардиън”, първият неевропейски клуб с покана да се включи в турнира ще бъде Ню Йорк Космос.
 
Американският тим в момента очаква да стартира участие в МЛС, след като преди няколко години започна своето възраждане. В момента почетен президент на клуба е Пеле, а футболен директор е Ерик Кантона. Част от настоящия състав на Ню Йорк Космос е българският нападател Стефан Димитров. Юношата на Етър игра в МЛС през сезон 2009/10 с екипа на Чикаго Файър.
 
Ню Йорк Космос придобива световна известност през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато за тима се състезават бразилците Карлос Алберто и Пеле, Франц Бекенбауер, Йохан Неескенс, Джорджо Киналия, Владислав Жмуда, Франки ван дер Елст и други. През това лято Ню Йорк Космос гостува на Манчестър Юнайтед за бенефиса на Пол Скоулс.
 
Предполага се, че вероятното включване на американски тим в европейската Шампионска лига е част от бъдещите нови реформи на турнира от Мишел Платини. Откакто французинът стана президент на УЕФА той промени квалификационния принцип на надпреварата и това помогна за участието в надпреварата на отбори като БАТЕ Борисов, Дебрецен, Жилина и Виктория (Пилзен)./БЛИЦ