Президентът на Борда на директорите на Байерн Карл-Хайнц Румениге обяви в интервю за „Мюнхен Меркур“ и „Тагес Цайтунг“, че УЕФА обмисля възможността да проведе европейското първенство през това лято в една държава.

Както е известно, континенталният шампионат трябваше да се проведе в 12 града през лятото на 2020 г., но заради пандемията от коронавирус беше отложено за периода 11 юни – 11 юли 2021 г. В момента УЕФА обмисля различни варианти, а сред тях има такъв изключващ напълно присъствието на зрители на стадионите. Окончателното решение се очаква да бъде обявено на 5 март.

„Президентът на УЕФА Александър Чеферин е много предпазлив с коронавируса. Знам, че той обмисля дали във времето на пандемия не е по-добре европейското първенство да се проведе на територията на една държава, където по-лесно ще може да бъдат наложени единни критерии за спазване на противоепидемичните мерки“, заяви германската футболна легенда.

„Не бива да се забравя, че идеята за този уникален турнир в 12 различни държави се появи, когато коронавирусът не съществуваше. Идеята за демонстрация на най-добрите националния отбори на няколко места едновременно беше подета и от Европейската комисия“, допълни 65-годишният шеф на баварците.

„През следващите седмици УЕФА трябва да вземе решение къде и по какъв начин ще се проведе европейското първенство. Няма да бъде никак лесно. Доколкото познавам Александър Чеферин, това със сигурност ще бъде най-доброто, най-правилното и най-мъдрото решение с оглед на ситуацията“, завърши Румениге.

Още през есента френското издание „Паризиен“ обяви, че се разглежда вариант Европейското да се проведе в Русия, която през 2018 г. прие световното първенство, има готовата инфраструктура и скорошен опит. УЕФА обаче опроверга тази възможност.