УЕФА обмисля въвеждането на ограничение и промяна в трансферната система, за да предотврати запасяването на отделни клубове с играчи. Целта е по този начин да се намали разликата между големите и малките клубове. Това обяви президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин в Лисабон.

„Трябва да изпробваме нови механизми, като данък лукс, и в частност спортни критерии като ограничение на броя на играчите в отборите и по-честни трансферни правила. Искаме да избегнем концентрацията на прекалено много млади талантливи играчи в малък брой клубове“, заяви Чеферин.

„Трябва да разберем дали настоящият формат на трансферния пазар е най-доброто, което може да предложим. Не бива да се плашим от това, че може да го променим. Не трябва да позволяваме величието на едни да унищожава останалите“, допълни словенецът.

„Данъкът лукс е една възможност, която за момента само обсъждаме. Далеч сме от въвеждането й. Това е въпрос на много разговори и преговори. Чак след това може да се стигне до приемането на подобна такса“, разкри шефът на УЕФА.

„Не може да продължим да позволяваме разликата да става твърде голяма. За нас е важна цялата пирамида на футбола, а не само нейния връх. Не трябва да неглижираме основата, тъй като в всички са вперили очи във върха. УЕФА има за задача да защити целия футбол, а не само неговите грандове и не само в континенталните турнири“, обяви босът на европейската футболна централа.

Александър Чеферин подчерта, че по времето, в което управлява УЕФА няма да допусне създаването на европейска Суперлига на най-големите клубове на континента. Той разкри, че предстои създаване на отделна комисия „Защита на играта“, която да се бори с допинга, корупция, насилието и уреждането на мачове.