Европейската футболна централа УЕФА официално обяви, че правилото за предимството на головете на чужд терен при равен резултат в елиминационни турнирни битки отпада още за сезон 2021/22. Това важи за всички клубни турнири под егидата на УЕФА в мъжкия, женския и юношеския футбол.

При това положение, ако резултатът от двата мача е равен, отборът, който е отбелязал повече голове на чужд терен, вече няма да има предимство и ще се играят продължения и евентуално дузпи.

Факторът голове на чужд терен отпада и като критерий за определяне на класиране, в случай че два или повече отбора са с еднакъв брой точки в груповата фаза. Този критерий няма да се взима предвид по отношение на директните мачове между тези отбори, които са с еднакъв брой точки. Той обаче ще остане в сила по отношение на всички срещи в групата, в случай че останалите показатели на отборите са напълно изравнени.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Тежестта на това правило в наши дни противоречи на първоначалната му цел, тъй като сега разубеждава домакините да атакуват, особено в първите мачове, защото се страхуват да не допуснат гол, който да даде решаващо предимство на техния съперник. Има критики и по отношение на несправедливостта на това правило, особено в продълженията, защото така домакините са задължени да отбелязват всеки път два гола, когато гостът е реализирал един. Справедливо е да се каже, че в днешно време домакинското предимство вече не е така значимо, каквото беше преди“, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.