Европейската футболна асоциация (УЕФА) може да отложи мачове от Лигата на Нациите, която стартира тази седмица, ако един от отборите не събере достатъчно здрави играчи заради коронавируса, съобщи пресслужбата.

Уточнява се, че в случай на изолация на играчи или влизане в карантина, мачът ще се проведе съгласно протокола, а именно - наличието на 13 здрави играчи в отбор, от които един да е вратар. Ако тази бройка от здрави футболисти не бъде потвърдена, то УЕФА запазва правото си да отложи мача за дата, която сметне за подходяща. Също така европейската централа може да нареди такъв мач при втория опит да се играе на неутрална територия, ако страната е прекалено рискова.

Ако отлагането е невъзможно по каквито и да е причини, то решение за крайния изход от срещата ще бъде взето от Дисциплинарната и от Етичната комисия на УЕФА. Отборът, по чиято вина не се играе срещата, ще загуби служебно.

В случай, че и при двата отбора имат прекалено много болни играчи, то тогава ще се тегли жребий и изходът ще бъде 1:0 за домакините, 0:1 за гостите или равенство 0:0. Но няма да се допусне класиране в група на турнира да има отбори с по-малко мачове.

УЕФА обясни и какво ще се прави в случай на положителен тест при един или повече съдии. Тогава страната-домакин трябва да предостави съдия или съдии, които са чисти от COVID-19 и те ще ръководят мача.

Програма на нашата група в Лигата на нациите - ТУК