Заради кризата, която породи в света пандемията от коронавирус, през 2020 и 2021 година европейският футбол е загубил около 7 милиарда евро.

Независимо от разговорите по темата финансов феърплей и отказа от него, УЕФА иска да покаже, че тази система е необходима, за да може футболът да работи. В централата смятат, че без финансовия феърплей няколко клуба нямаше да могат да продължат съществуването си при тази криза, която предизвика пандемията.

УЕФА иска да усили финансовия контрол над клубовете, ако балансът е отрицателен, то от централата ще настояват ситуацията да се промени, за да могат клубовете да избегнат санкции. От клубовете ще се изисква да могат да компенсират възможните загуби, както и ще се иска по-голяма отговорност от собствениците на клубовете.

По данни на RMC Sport, в числото на нововъведенията се планира изменението на срока на финансовия контрол. След реформите ще се оценяват финансовите показатели на клубовете за текущата, а не за предходната година. Три разходни показатели ще бъдат особено важни - заплатите, трансферните плащания и парите за агентите. Сумата, която ще може да похарчи, ще зависи от оборота му.

За да могат клубовете да изпълнят поставентите цели, УЕФА ще удвои допустимия дефицит за две години. Сумата ще бъде увеличена от 30 до 60 милиона. Това ще е възможно, акот собственикът на клуба покрива тази сума.

Европейската клубна асоциация (ECA), която се оглавява от президента на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи, поддържа тази реформа. Гласуването по евентуалните промени ще се проведе в края на сезона, вероятно на 10 май, когато ще има заседание на Изпълкома на централата.

Ако реформата бъде приета, то новите правила ще започнат да действат от 1 юли. Преходният период ще бъде до 2024 година.