УЕФА получи три комплекта със заявки от национални асоциации, които се интересуват от домакинството на европейските първенства през 2028 и 2032 г., съобщават от пресслужбата на организацията.

Англия и Ейре са кандидатствали за домакинство на Европейското първенство през 2028 година, а Италия претендира да бъде домакин на турнира през 2032 година. Турция е кандидат за домакинство на Евро 2028 и 2032.

Администрацията на УЕФА скоро ще разгледа всяка кандидатура и Изпълнителният комитет на УЕФА ще гласува, за да определи домакините на всеки един от двата турнира. Изборът се очаква да бъде ясен на 10 октомври след провеждане на Изпълком.

От италианската централа разкриха потенциалните градове за провеждане на континенталния турнир, ако кандидатурата за 20232 година бъде приета. Това с Милано, Торино, Верона, Генуа, Болоня, Флоренция, Рим, Неапол, Бари и Каляри.

Великобритания и Ейре окончателно обявиха кандидатурата си за домакинство на Евро 2028, след като станаха ясни десетте избрани стадиона, които евентуално ще приемат мачовете от турнира. Това са английските „Уембли“ и „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ в Лондон, „Вила Парк“ в Бирмингам, бъдещия „Евертън Стейдиъм“ в Ливърпул, „Етихад“ в Манчестър и „Сейнт Джеймс Парк“ в Нюкасъл, ирландските „Авива Стейдиъм“ в Дъблин и „Кейсмент Парк“ в Белфаст, шотландският „Хемпдън Парк“ в Глзагоу и уелският „Кардифс Принсипалити Стейдиъм“ в Кардиф.

"Олд Трафорд", който има втория най-голям капацитет от всички футболни стадиони в Англия, първоначално беше посочен като потенциално място, но Манчестър Юнайтед реши да се оттегли от краткия списък след разговори с ФА.

"Манчестър Юнайтед има удоволствието да предложи „Олд Трафорд“ като потенциален домакин на мачовете от Евро 2028 на УЕФА и се гордеем със силната аргументация, която представихме: „Въпреки това, по време на последващите дискусии с ФА стана ясно, че не сме в състояние да осигурим необходимата сигурност относно наличността на „Олд Трафорд“ поради потенциално преустройство на стадиона, което не е определено във времето“, написаха от клуба миналата седмица.