УЕФА и Юропиън Спортс Медия решиха да възродят духа на старата награда за Най-добър футболист на Европа, каквато инициатива поде президентът на европейската централа Мишел Платини. За целта бе създадена Наградата на УЕФА за Най-добрия футболист в Европа.
 
Церемонията по презентацията на носителя на приза за сезон 2010/11 ще бъде в Монако на 25 август, когато се тегли жребия за груповата фаза на Шампионската лига. Имената на тримата финалисти, подредени по азбучен ред, ще бъдат обявени на 25 юли. Тогава ще бъдат публикувани и резултатите от първия кръг на гласуването.
 
Новата награда ще бъде връчена на футболист, независимо от националността му, който играе за клуб от територията на членка на УЕФА. За определяне на победителя ще се взимат предвид представянето на играчите във всички надпревари (клубни и национални) през сезон 2010/11.
 
Журито е съставено от 53 реномирани спортни журналисти, представляващи членките на УЕФА. Всеки от тях ще може да представи своя собствена класация от трима играчи. Футболистът на първо място получава пет точки, вторият – три, а третият – една точка.
 
Тримата играчи с най-голям резултат от първия кръг се класират за финалното гласуване. Решителният вот ще бъде направен по време на церемонията в Монако, когато журналистите ще гласуват в реално време чрез електронна система./БЛИЦ