Изпълнителният комитет на УЕФА одобри процедурата по жребия и провеждането на квалификациите за Евро 2012. Жребият ще бъде теглен във Варшава на 7 февруари 2010.

В квалификациите ще вземат участие 51 от 53-те страни асоциирани членки на УЕФА, като двете страни домакини Украйна и Полша се класират директно за финалния турнир.

Отборите ще бъдат разделени в 6 групи по 6 отбора (Групи А-F) и три групи по 5 отбора (Групи G-I). Тимовете ще играят на разменено гостуване всеки срещу всеки, а квалификациите ще се проведат между септември 2010 и ноември 2011 г.

Деветте отбора победители в групите и най-добрият втори тим се класират директно за първенството, докато останалите 8 състава заели вторите места ще играят плейофни елиминации.

За самият жребий 51 отбора ще бъдат разделени в шест урни, като урните от 1 до 5 ще съдържат по девет отбора, а в урна шест ще са шест тима.

Разпределението на отборите по урните ще бъде извършено на базата на Ранглистата на националните отбори на УЕФА за квалификациите за Мондиал 2010 (последните мачове са на 18 ноември). Европейският шампион Испания ще бъде в първа урна./БЛИЦ