УЕФА погна Алваро Мората и Родри за един мач заради скандалните им изяви по време на празненствата на европейската титла на Испания. За щастие на Ман Сити и новия отбор на Мората Милан, наказанието се отнася само за международния футбол. Това означава, че и двамата ще пропуснат първия мач на "Ла Фурия" от Лигата на нациите срещу Сърбия на 5 септември. 

В изявление европейската централа уточнява, че двамата "нарушават основните правила за достойно поведение за използване на спортни събития за прояви от неспортен характер и за дискредитиране на футболния спорт и УЕФА".

Припомняме, че Мората и Родри пяха "Гибралтар е испански", имайки предвид дългогодишните териториални претенции на Испания.

Последва бърза реакция от малката държава, подавайки жалба заради "дълбоко обидните" скандирания. Министър председателят на Гибралтар пък написа в социалните мрежи, че "Смесването на спортна победа и скандирането, което възхвалява диктаторската политика на масов убиец като (генерал) Франко и опита на неговия фашистки режим да узурпира съседна територия, която също е нация на УЕФА, е по-лошо от отвратително. Това не може да остане неоспорено."

Испания стана европейски шампион след победа с 2:1 над Англия в Берлин и по този начин стана първата страна с четири трофея от шампионата на Стария континент.