УЕФА отхвърли жалбата на Сион срещу отстраняването на клуба от Лига Европа заради пускането в игра на нередовни играчи в плейофите на турнира срещу Селтик. Европейската футболна централа обяви решението си часове, след като днес швейцарски граждански съд се произнесе в полза на тима.
 
“Апелативната комисия изслуша страните, разгледа решението на швейцарския съд и реши да отхвърли жалбата на Сион, като по този начин потвърди, че клубът е използвал нередовни играчи. Селтик остава участник в Лига Европа и ще играе срещу Атлетико (Мадрид) в четвъртък”, заявиха от УЕФА.
 
Сион може да обжалва решението на централата в Нион пред Спортния арбитражен съд в десетдневен срок след получаването на писменото решение и аргументацията на Апелативната комисия на УЕФА. Жалбата на клуба ще бъде разгледана отделно от диспута на тима с швейцарската футболна централа заради блокираните трансфери.
 
Сион обжалва решението на УЕФА да присъди служебни победи на Селтик с 3:0 в двата мача от плейофите, въпреки че носителят на Купата на Швейцария спечели с общ резултат 3:1. “Детелините” подадоха жалба, че съперникът е използвал петима нередовни играчи – Щефан Гларнер, Били Кеткеофомфон, Марио Муч, Паскал Фейндуно, Жозе Гонсалвеш и Габри.
 
Преди изслушването от Апелативната комисия Сион обяви, че е наел чартър до Мадрид и е резервирал хотел в испанската столица. Сесията на комитета бе прекъсната, за да може тричленният състав да се запознае с решението на швейцарския граждански съд.
 
Съдът в кантона Во, където е разположена централата на УЕФА, излезе с решение, че клубът трябва да възстановен като участник в Лига Европа и може да играе срещу Атлетико (Мадрид). Правилата на ФИФА и УЕФА обаче забраняват футболни диспути да бъдат решавани във външни съдилища.
 
Сион наруши трансферните правила на ФИФА през 2008 г., след като принуди вратаря Есам Ел Хадари да напусне египетския Ал Ахли в течение на сезона. Клубът получи едногодишна забрана за привличане на нови футболисти. Сагата обаче продължава, тъй като швейцарците настояват, че са изтърпели наказанието си в няколко последователни трансферни периода. Според ФИФА и УЕФА санкцията обаче е влязла в сила през януари тази година, когато Сион е внесъл официална жалба в швейцарския върховен съд./БЛИЦ