Европейската футболна централа обмисля идеята за създаването на нов турнир, в който да участват националните отбори на всички 54 страни, членки на централата.

Състезанието, което ще носи името Лига на нациите, трябва да замени приятелските футболни срещи на националните тимове. От УЕФА отчитат, че интересът към контролните мачове на националните отбори е слаб, заради което е нужна промяна.

Отборите ще бъдат разпределени в пет групи според рейтинга си. В първата група ще бъдат включени водещите европейски тимове. Победителят в турнира ще получава сериозна финансова награда.

Победителят от всяка група ще преминава в по-горна, а тимовете, които останат на последно място в групата ще изпадат в долна.

Идеята на УЕФА е първа и втора група да са от осем тима, трета и четвърта – от 16, а последната група от шест отбора. Всяка от групите ще бъде разделена на подгрупи.

Плановете са турнирът да се провежда на всеки две години, между световните и европейските първенства. Проектът може да бъде реализиран не по-рано от 2016 година.