УЕФА пусна официално изявление, в което се казва, че правата турските клубове, които трябва да участват в евротурнирите този сезон, няма да бъдат спирани въпреки огромния скандал за манипулиране на мачове в Южната ни съседка. До този момент във връзка със скандала са арестувани общо 26 човека, сред които бивши ръководители, служители, треньори и играчи. Всички те ще бъдат изправени пред съда и може да попаднат в затвора.

"УЕФА има пълно доверие в Турската футболна федерация, че тя ще се справи с проблема, ще отстрани хората, които са нарушавали феърплея и ще предприеме строги мерки за ограничаването на тези вредни влияния. На този етап няма нищо, което да кореспондира с правилниците на УЕФА и то да изисква изваждането на отбори от турнирите. УЕФА разговаря с държавните власти в Турция за пълна прозрачност и подкрепа при работата им”, се казва в съобщението на Европейската футболна централа.

Сред задържаните за манипулиране на мачове са президентите на шампиона Фенербахче и вицешампиона Трабзонспор, които няма да имат проблеми с участието си в Шампионската лига. “Фенерите” влизат директно в групите на най-престижния европейски клубен турнир, а Трабзонспор започва от третия квалификационен кръг. /БЛИЦ