Европейската футболна централа (УЕФА) ще вземе утре важни решения за Евро 2020 и евротурнирите и футболните клубове ще знаят как ще се процедира в идните седмици и месеци.

Заплахата от разпространението на коронавируса затвори почти всички европейски клубни първенства. Според испанския вестник „Ас“ УЕФА има план да се установи еднакъв критерий за определянето на шампиона, европейските участници, изпадащите и изкачващите се в отделните дивизии, ако шампионатите в различните страни не бъдат подновени и довършени.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин и останалите от ръководството на централата вече са решили да оторизират титлата за всеки лидер във временното класиране, в случай че дадено първенство не завърши. Това изглежда много малко вероятно, тъй като се очаква Евро 2020 да бъде отложено и да се освободят дати за довършване на сезона.

От „Ас“ припомнят прецедент от 1999 година, когато УЕФА под ръководството на шведа Ленарт Йохансон решава да присъди титлата в Сърбия на Партизан, който е лидер десет кръга преди края на първенството, което не завършва заради размирици в бивша Югославия.

Според законодателството в Испания крайното класиране се определя след съгласие между местната федерация и Примера дивисион, а ако няма еднозначно мнение по темата, президенът на федерацията Луис Рубиалес ще вземе крайно решение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!