УЕФА ще нанесе удар по френските грандове ПСЖ и Олимпик (Марсилия) и това ще се отрази на техните звезди, включително Лионел Меси, Неймар и Килиан Мбапе.

Според популярното спортно издание „Екип“, двата тима ще отнесат сериозни глоби, а вероятни и други санкции, а причината е нарушение на правилата за финансов феърплей.

Комисията за финансов контрол на клубовете към европейската футболна централа е установила, че загубите на парижани за последните три години надхвърлят 30 милиона евро. "Екип" отбелязва, че негативният баланс на Олимпик (Марсилия) не е толкова внушителен.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

И двата френски клуба ще трябва да въведат финансовата си ситуация в ред през следващите три сезона, за да избегнат по-сериозни санкции. Това може да ги принуди, особено ПСЖ, да продадат част от най-скъпоплатените си футболисти. В началото на лятото парижани подписаха изключително скъп договор с Килиан Мбапе, който ще влезе във финансовите книжа за настоящия отчетен период и следващите години.

Както е известно, парижани са шампион на Франция, а Олимпик завърши на второ място през миналия сезон, което гарантира и два тима участие в груповата фаза на Шампионска лига.

Финансовият феърплей беше одобрен от УЕФА през 2010-а и е в сила от 2011 година. В рамките му клубовете, които имат право на участие в турнирите под егидата на УЕФА, трябва да докажат, че нямат просрочени финансови задължения за текущия сезон към други клубове, играчи, социални и данъчни служби.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК