ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

УЕФА обяви официално какъв е пътят, по който трябва да минат националните отбори на европейските страни в борбата си за класиране на Световното първенство през 2026 година в САЩ, Канада и Мексико. Информацията касае пряко "лъвовете", които не са се класирали на Мондиал от 1998 година, когато играха във Франция.

За надпреварата след три години броят на финалистите беше увеличен от 32 на 48, а на Европа се падат 16 квоти - с три повече спрямо досегашния формат.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Квалификациите на Стария континент ще започнат през март 2025 година с групова фаза. Този етап ще завърши през ноември, когато традиционно приключват квалификациите за големи форуми. УЕФА ще разпредели отборите в 12 групи от по четири или пет отбора, като за Мондиал 2026 ще се класират директно само победителите в групите.

Другите четири визи за САЩ, Мексико и Канада ще бъдат разиграни през март 2026 година в четири плейофни четворки - с една повече от тези за Мондиал 2022 в Катар. В плейофите ще влязат отборите, завършили на второ място в своята квалификационна група. Към тях ще се прибавят най-добрите четири състава от Лигата на нациите през сезон 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите. Тези 16 отбора ще минат през жребий, който ще ги разпредели в общо осем полуфинални двойки. Тези двойки ще излъчат четири финални плейофа за последните четири европейски места за Мондиал 2026.

Квалификационният формат "12+4" не е потвърден от ФИФА, но от УЕФА информираха официално, че именно това ще бъде предложението им.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!