Участващите на европейското първенство национални отбори ще имат право да използват по пет смени на мач, а не по обичайните три. Това решение взе Изпълкома на УЕФА на свое заседание.

Правилото за петте смени бе временно въведено заради създадените от пандемията от коронавирус трудности при подготовката на съставите и в момента се използва в европейските клубни турнири, квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 и почти всички национални първенства.

"Причината правилото за петте смени да остане в сила е, че то се използва в започналите вече квалификации за световното първенство от март 2021 до март 2022 година, така че УЕФА прие то да се запази и за предстоящите финали на Евро 2020 през юни и юли 2021 година, финалите на Лигата на нациите през октомври 2021 година и плейаутите в Лигата на нациите през март 2022 година", посочиха от Европейската централа.

УЕФА реши и да премахне ограничението от 30 % заетост на стадионите, което означава, че всяка страна ще има право сама да определя какъв брой зрители да бъдат допускани на срещите от шампионата на Стария континент през лятото.

Междувременно стана ясно, че основание за допускане до трибуните ще бъде отрицателен PCR тест. Това съобщи генералният директор на организационния комитет за мачовете в Русия Алексей Сорокин.

Той потвърди, че мачовете, предвидени да се играят на стадиона в Санкт Петербург, ще се проведат при 50 % запълнени трибуни.

"УЕФА разчита повече на PCR тестовете, отколкото на ваксинацията, тъй като често ваксинираният може да бъде носител на вируса", каза Сорокин пред агенция "ТАСС".

Европейското първенство ще се проведе в 12 европейски града от 11 юни до 11 юли. В Санкт Петербург ще се изиграят четири двубоя.