УЕФА ще подкрепи британска или английска кандидатура за домакинство на Мондила 2030. Това призна президентът на централата Александър Чеферин.

През тази седмица китайската компания „Виво“ стана спонсор на ФИФА и това породи слуховете, че световното първенство през 2030 година ще бъде връчено на Китай.

Мондиал 2022 ще се проведе в Катар и ще бъде против политиката на световната централа за ротация на континентите при домакинство на световните първенства шампионатът осем години по-късно да бъде отново в Азия.

„Не може да променяме правилата, само защото имаме нов голям спонсор. През 2030 година просто е време за Европа да приеме световно първенство. Не мога да кажа коя европейска държава ще кандидатства, но не може да се продава домакинството на този, който е готов да плати най-много“, заяви Чеферин.

Президентът на УЕФА призна, че ще приветства кандидатура на Англия или обединена такава на британските острови. Той подчерта, че това работа на самата държава – футболна федерация и правителство.

„Англичаните заслужават да са домакин в близко бъдеще. Способни са да организират световно първенство. Ако решат да се кандидатират, ще получат нашата подкрепа“, допълни босът на европейската футболна централа.