Най-силните отбори в Европа днес ще научат жребия си за първите кръгове от елиминационната фаза на евротурнирите. В централата на УЕФА в Нион в 13:00 часа българско време ще се тегли жребият за 1/8-финалите на Шампионската лига, а един час по-късно ще бъдат определени и двойките от 1/16-финалите на Лига Европа.

И в двата турнира отборите бяха разделени на поставени и непоставени. От УЕФА предварително направиха уточнения, че нито един отбор не може да се падне срещу тим от своята група от предишната фаза или срещу такъв от същата футболна федерация.

Освен това руските и украинските участници ще бъдат разделени заради напрежението между двете държави. Такова разминаване обаче няма да бъде правено за руските и турските тимове, въпреки че двете страни са в обтегнати отношения в последно време.

ШАМПИОНСКА ЛИГА
* Поставените отбори ще гостуват в първите мачове от 1/8-финалите на турнира, които ще се проведат на 16/17 и 23/24 февруари 2016 г. Реваншите ще бъдат на 8/9 и 15/15 март.
* Жребият за четвъртфиналите ще се проведе от 13:00 часа българско време на 18 март, а мачовете ще се играят на 5/6 и 12/13 април. Полуфиналните двойки ще бъдат определени на 15 април също от 13:00 часа, като срещите от тази фаза ще бъдат на 26/27 април и 3/4 май.  Финалът е на 28 май на „Джузепе Меаца“ в Милано.

Поставени отбори: Реал (Мадрид, Исп), Волфсбург (Гер), Атлетико (Мадрид, Исп) Манчестър Сити (Анг), Барселона (Исп), Байерн (Гер), Челси (Анг), Зенит (Рус)

Непоставени отбори: ПСЖ (Фр), ПСВ Айндховен (Хол), Бенфика (Пор), Ювентус (Ит) Рома (Ит), Арсенал (Анг), Динамо (Киев, Укр), Гент (Бел)

ЛИГА ЕВРОПА
* Поставените отбори ще гостуват в първите мачове, които ще се играят на 18 февруари 2016 г., а реваншите ще бъдат на 25 февруари.
* От съображения за сигурност Фенербахче ще домакинства на 16 февруари, за да се избегнат сблъсъци между агитките, тъй като на 18 февруари и Галатасарай е домакин в Истанбул.
* Споргинг (Брага) ще играе домакинския си мач на реванша на 24 февруари, за да се избегне сблъсък с мача на Порто на 25 февруари.
* Жребият за 1/8-финалите ще се тегли на 26 февруари, а мачовете от тази фаза ще се играят на 10 и 17 март. На 18 март ще се определят четвъртфиналните двойки, а срещите ще се проведат на 7 и 14 април. Жребият за полуфиналите е на 15 април, а двубоите са на 28 април и 5 май. Финалът е на 18 май на „Санкт Якоб Парк“ в Базел.

Поставени отбори: Молде (Нор), Ливърпул (Анг), Краснодар (Рус), Наполи (Ит), Рапид (Виена, Ав), Спортинг (Брага, Пор), Лацио (Ит), Локомотив (Москва, Рус), Базел (Швейц), Тотнъм (Анг), Шалке 04 (Гер), Атлетик (Билбао, Исп), Порто (Пор)*, Олимпиакос (Гър)*, Манчестър Юнайтед (Анг)*, Байер (Леверкузен, Гер)*

Непоставени отбори: Фенербахче (Тур), Сион (Швейц), Борусия (Дортмунд, Гер), Мидтиланд (Дан), Виляреал (Исп), Олимпик (Марсилия, Фр), Сент Етиен (Фр), Спортинг (Лисабон, Пор), Фиорентина (Ит), Андерлехт (Бел), Спарта (Прага, Чех), Аугсбург (Гер), Севиля (Исп)*, Валенсия (Исп)*, Галатасарай (Тур)*, Шахтьор (Донецк, Укр)*
Заб.: Със * са отбелязани отборите, които продължават в Лига Европа като трети в своите групи от Шампионската лига.