УЕФА обмисля да предложи революционна промяна във връзка с изпълнението на дузпи, когато се стигне до тях при равенства в мачовете на елиминации след редовното време и продълженията, съобщава „Би Би Си”.

Европейската централа ще направи тестове на системата ABBA, която е наречена на известната шведска музикална поп-група и е подобна на правилото в тайбрека при тениса. Ако тази система бъде одобрена, тогава определеният чрез жребий първи отбор при дузпите ще изпълни един удар от бялата точка, а вторият ще има след това две поредни изпълнения от 11-те метра и така до излъчване на победител.

Системата ще бъде тествана на европейските първенства за юноши до 17 години в Хърватия и за девойки до 17 години в Чехия. Идеята за промяна на настоящата система е във връзка с изследване, което сочи, че при 60% от случаите, изпълняващият първи дузпи отбор печели в крайна сметка. С новата система се предполага, че изпълняващият дузпа играч от втория отбор няма да е поставен под толкова голямо напрежение, ако съперникът преди това е реализирал от бялата точка.