Лидерът в класирането на турското първенство Трабзонспор е отстранен от европейските клубни турнири за един сезон заради нарушаване на правилата за финансовия фейърплей, обявиха от УЕФА.

Европейската централа заяви, че клубът има неточности в последните си сметки, изисквани от предишно споразумение от 5 юли миналата година и затова е наказан. Според правилата за финансов феърплей се следят доходите и разходите за трансфери и заплати на играчите от клубове, които се класират за Шампионска лига и Лига Европа.

По тази причина УЕФА реши да изключи "Трабзонспор от участие в едно клубно състезание на УЕФА, в което той може да участва през сезоните 2020/21 и 2021/22".

Трабзонспор щеше да се класира директно за груповата фаза на Шампионската лига през следващия сезон и да спечели десетки милиони евро, ако стане шампион в турската Суперлига.

Футболното първенство на Турция беше прекратено в средата на март след 26-ия кръг. Лидерът в класирането Трабзонспор има 53 точки, пред Истанбул Башакшехир също с 53 точки, Галатасарай с 50 точки и други. Сезонът ще се поднови на 12 юни.

Трабзонспор е поредният клуб, който получава наказание от УЕФА заради нарушаване на правилата на финансовия феърплей, а санкциите бяха наложени за първи път през 2014 година.

Припомняме, че БЛИЦ разкри, че Тодор Неделев е много близо до трансфер в лидера в Турция.