УЕФА обмисля премахване на правилата за Финансов феърплей във футбола, съобщава Gazzetta dello Sport.

Така клубовете имат възможността да харчат парите, с които разполагат, а идеята за тази промяна е мотивирана от икономическите затруднения, произлизащи от пандемията заради коронавирус. Промяната би следвало да улесни клубовете, които са по-богати, тъй като тя ще елиминира правилото "харчи толкова, колкото печелиш" и ще отиде към "харчи това, за което ти трябва, без да губиш". По този начин отбори като ПСЖ или Манчестър Сити сами ще определят лимитите си в харчовете, а не Европейската централа.

Въведеният от Мишел Платини и Джани Инфантино през 2010 година Финансов феърплей е замразен от началото на пандемията и системата му според специалистите в момента няма особен смисъл, тъй като самите клубове губят част от приходите си заради липсата на привърженици, както и от телевизионни права. Загубите направиха невъзможно изчистването на сметките и установяването на баланс при разходи за трансфери.

Промяна в регламента може да бъде одобрена идния четвъртък от президента на УЕФА Александър Чеферин, но тя трябва да бъде направена в съответствие и със законите на Европейския съюз и изисква одобрението на Европейския парламент.