Изпълнителният комитет на УЕФА въвежда биологичен паспорт на футболиста в рамките на антидопинговата програма на организацията.

Централата се съгласи с препоръката на Медицинската комисия на централата и утвърди промените. Нововъведението ще влезе в сила за Шампионската лига от сезон 2015/2016. Въпросът беше коментиран и от председателя на Медицинската комисия - белгиецът Мишел Д'Хооге.

"Процедурата на допинг-контрола е основана на откриването на забранени средства. Но този механизъм, който ние използваме, далеч не всеки път е ефективен. Обичайните средства, с които се правят тестовете, невинаги могат да помогнат за откриването на препарати, използвани в малки количества или пък на определени периоди от време", обясни д-р Д'Хооге.

Стероидният модул на биологичния паспорт съществено повишава ефективността при анализа на урината и открива и най-бледите и елементарни частици.

"При помощта на биологичния паспорт ще бъдат откривани и такива субстанции, които няма как да бъдат намирани в пробите при обичайните тестове. Световната антидопингова агенция (УАДА) смята биологичния паспорт за едно достатъчно надеждно средство за информация. Въвеждането на този паспорт ще демонстрира на света, че УЕФА е в първите редици на борбата срещу употреба на допинг", каза още д-р Д'Хооге.