УЕФА наложи пълна забрана на тютюнопушенето на всички стадиони на Евро 2012. Освен вето за употребата на тютюневи изделия, европейската футболна централа наложи такова и за продажбата и рекламата им.
 
Забраната без никакви изключения важи за всички помещения и открити площи във вътрешността на съоръженията. Програмата ще се изпълнява в сътрудничество със Световната здравна организация и други здравни организации.
 
“Евро 2012 без цигари – това е уважение към здравето на феновете, участниците и организаторите на турнира. На основния ни футболен турнир ще наложим високи здравни стандарти, безопасност и комфорт. Цигарите нямат място в тези условия”, обяви президентът на ФИФА Мишел Платини.
 
“Европейското първенство ще бъде магнит за милиони зрители и фенове, които ще получат това послание. Евро 2012 без тютюн ще послужи за пример на други големи спортни мероприятия. Футболът и спортът помагат на човешкото здраве, а цигарите го увреждат”, заяви европейският комисар по образованието, културата, спорта и младежта Андрула Василиу./БЛИЦ