Уест Хям ще трябва да плати 30 милиона паунда вреди на Шефилд Юнайтед, след като независим трибунал подкрепи “остриетата” за случая “Карлос Тевес”, обяви “Дейли Мейл”. Предполага се, че страхът от подобно решение е накарал ръководството на “чуковете” да се раздели с редица играчи през лятото, което в крайна сметка доведе до оставката на Алън Кърбишли от мениджърския пост.

Размерът на компенсацията все още не е определен, но според изданието Шефилд Юнайтед настоява за 30 396 897,32 паунда. “Остриетата” изпаднаха от Висшата лига в края на сезона 2006/07, докато вдъхновеният от Карлос Тевес Уест Хям остана в елита. Решението на трибунала се базира на фактът, че Тевес, който бе картотекиран неправомерно, е замесен в спечелването на поне 3 точки за “чуковете” в борбата за оцеляване.

В резултата на своето изпадане от Шефилд Юнайтед твърдят, че са понесли загуби в размер на 21 788 795 паунда. По-голяма част от сумата е от телевизионни и търговски права, както и бонуси за по-предно класиране в таблицата. “Остриетата” претендират, че изпадането им е довело до загубата на 4 милиона паунда от продажбата на Фил Ягиелка на Евертън през същото лято. Цената на бранителя бе 8 милиона, но в договора му имаше клауза, според която той можеше да напусне срещу 4 милиона, ако тимът изпадне от елита.

Останалата част от изискваната сума е базирана на продажбата на билети, спонсорски договори, кетъринг, търговски права и пропуснати бизнес възможности. Сега Уест Хям е принуден да плати многомилионен откуп, което обяснява и част от продажбите на играчи през лятото. Клубът бе напуснат от Фреди Люнгберг, Боби Замора, Антон Фърдинанд, Джордж Маккартни, Джон Панцил, Ричард Райт и Норберто Солано. Според слуховете за продажба за обявени и Дийн Аштън, Крейг Белъми и Скот Паркър.

През април 2007 г. на “чуковете” бе наложена рекордната глоба от 5,5 милиона паунда заради нарушаване на трансферните правила при подписването на договорите с Карлос Тевес и Хавиер Масчерано. Но клубът не бе наказан с отнемане на точки, което щеше да предизвика изпадането на тима. Тевес получи права да играе за Уест Хям и помогна на клуба да оцелее в елита в последния кръг, като това стана за сметка на Шефилд Юнайтед.

Сега трибунал, председателстван от Лорд Грифитс, постанови в полза на Шефилд Юнайтед и се очаква това са стане днес. Тъй като и двата клуба и ФА са дали съгласието си за свикването на трибунала, все още не е ясно, дали Уест Хям ще има право да обжалва решението./БЛИЦ