Националният отбор на Венецуела по футбол играе тази нощ исторически мач. Тимът се изправя в полуфинал на Копа Америка срещу Парагвай. Двубоят е от 03:45 часа българско време. На финал вече е Уругвай, който отстрани Перу. Венецуела обаче прикова погледите на специалисти от цял свят, тимът несъмнено се превърна в голямата изненада на надпреварата.

Рекордното класиране на Венецуела на Копа Америка е 5-о място през 1967 година. Оттогава досега отборът никога не е попадал сред първите 10, да не говорим за полуфинал, какъвто предстои тази нощ. Ето 10 неща, които сайтът "Goal.com" предлага на феновете да знаят за изненадата на тазгодишната Копа Америка.

10.Цветовете на екипите не са избрани случайно. Виненочервеният цвят датира още от далечната 1938 година, когато отборът пътува за Боливия за участие в Боливийските игри. Според феновете цветът се дължи на смесица от жълто, синьо и червено – цветовете на националния флаг на страната.

9.Треньорът им е вундеркинд. Името Сесар Фариас едва ли говори нещо на спортната общественост извън Венецуела. Специалистът е роден на 7 март 1973 година и на 29 години вече беше треньор в местното първенство. На 34 години пое националния отбор, а в момента е на 38 и е най-младият специалист на турнира.

8.Жените им са красиви. Венецуелките се славят като едни от най-хубавите в света. Представителки на страната са печелили 6 пъти короната на конкурса Мис Вселена. Бройката им е с две повече от мачовете, които Венецуела е печелила на Копа Америка.

9.jpg

7.Играчите на Венецуела имат опит. За разлика от треньора си футболистите са натрупали доста мачове с националната фланелка. Само трима от тях имат под 10 двубоя за родината си. 13 са с над 30 срещи с националната фланелка. Лидери са Хосе Мануел Рей (111 двубоя) и Хуан Аранго (98)

6.Страшно популярен във Венецуела е бейзболът. Местната лига стартира през 1945 година, но в последните години нещата бавно се променят. Въпреки това все още се намират фенове, които казват, че футболът е бейзбол на земя. Венецуелските бейзболисти са сред най-добрите в света и са разграбвани от Мейджър Лигата на САЩ.

5.Венецуела е единствената страна, членка на КОНМЕБОЛ, която не е стигала до финали на световно първенство в историята си. На Копа Америка тимът има само 4 победи, 2 от тях тази година. Головата им разлика на турнира е 33:145.

4.Жителите Венецуела се отличават с патриотизъм, борбен дух и жажда за справедливост. Населението на страната се гордее с героите за свобода – Симон Боливар, роден в Каракас, и Хосе де Сан Мартин, смятан за основател и освободител на част от южноамериканските страни от колонизатора Испания.

3.Във Венецуела са най-противоречивите футболни коментатори. Един от тях е президентът на страната Уго Чавес, който продължава да се бори с рак в Колумбия. “Ел Президенте” написа в социалната мрежа “Туитър” гоооооооооооооол след едно от попаденията и победата на любимия му тим на Копа Америка.

12.jpg

2.Черно злато или тексаски чай. Във Венецуела го има в изобилие. Страната се гордее с едни от най-големите петролни залежи, произвежда 2,2 милиона барела на ден. Петролът във Венецуела е един от най-евтините в света, по 0,014 евро за литър.

1.Националният отбор на Венецуела вече не е Пепеляшката на Южна Америка. Досега всеки смяташе, че е лесно да вземеш трите точки в мач на Копа Америка или световни квалификации. С играчи като Томас Ринкон обаче Венецуела се счита като сериозен съперник, а победа над Парагвай ще промени изцяло футболната им история.