Манчестър Юнайтед победи Хъл Сити с 3:1 в отложен мач от 34 кръг на Висшата лига. Играещият мениджър на тима Райън Гигс влезе на терена в последните 20 минути. Дотук нищо сензационно. Но статистиката от мача сочи и два гола срещу името на Джеймс Уилсън.
 
Уилсън? Това име звучи познато на “Олд Трафорд”. Младият нападател е едно от новите попълнения на “червените дяволи” от школата на клуба. Той вкара първите си голове за Юнайтед на 6 май, само пет месеца, след като навърши 18 години (роден е на 1 декември 1995 г.).
 
23 години по-рано, на 4 май 1991 г. Райън Гигс бележи първия си гол за Манчестър Юнайтед при победата с 1:0 над Манчестър Сити. Два месеца по-рано – на 2 март Гигс дебютира за “червените дяволи” при загубата с 0:2 от Евертън. Само до преди няколко месеца този талантлив уелсец се е казвал Райън Уилсън.
 
Сега същият този Райън, който 16-годишен сменя фамилното име на баща си Дани Уилсън с моминската фамилия на майка си Лин, заложи на млад талант на име Уилсън. Въпреки че Гигс още не е обявил края на кариерата си, мнозина смятат, че двубоят с Хъл Сити беше последният за уелсеца на “Олд Трафорд”. Дали пък Гигс, който често е изправял феновете на “червенните дяволи” на крака с играта си, не използва Джеймс Уилсън като последния си коз в “Театъра на мечтите”.
 
Дебютните мачове явно са стихията на Джеймс Уилсън. На 15-годишна възраст той се разписва в първия си мач за тима на школата на Юнайтед срещу Евертън. През 2013 г. вкара в дебюта си за националния отбор на Англия до 19 г. при победата с 6:1 над Естония. Вчера той наниза два гола на “тигрите” в официалния си дебют за Манчестър Юнайтед.
 
Също като Райън Гигс и Джеймс получава предложение за първия си професионален договор с “червените дяволи” на 17-ия си рожден ден и няколко дни след това подписва. Повечето фенове на Юнайтед се сблъскаха с името на Уелсън през април. Тогава младият нападател попадна в списъка на Дейвид Мойс за мача с Нюкасъл, когато Робин ван Перси и Уейн Рууни бяха контузени. Младокът обаче не се появи на терена.
 
“Това винаги е било традиция в Юнайтед – да се дава шанс на младите играчи. Джеймс е талантлив. В последните няколко дни тренира с първия отбор и изглеждаше на мястото си, а не като някакво странично лице”, заяви Райън Гигс.
 
“Невероятно е да видиш как млади играчи като Джеймс Уилсън и Том Лоурънс (отстъпил мястото си на Гигс) се справят добре”, заяви помощник-треньорът Фил Невил.
 
“Джеймс Уилсън... Два гола в дебюта... Мечтите стават реалност! Хубав и заслужен старт на кариерата”, написа Рио Фърдинанд на профила си в “Туитър”.
 
Британските медии наблягат и на един любопитен факт от представянето на Джеймс Уилсън. Младокът игра на “Олд Трафорд” в старомодни черни обувки, а не в някой от модерните високотехнологични модели в ярки цветове.