Украйна, която страда от войната с Русия, постигна много важна победа във футбола - 3:1 срещу Шотландия в полуфинален бараж за класиране на световното първенство в Катар. 

Андрий Ярмоленко от Уест Хям откри резултата, а Роман Яремчук удвои преднината на тима, воден от селекционера Олександър Петраков.

Калъм Макгрегър намали изоставането на шотландците, но резервата Артьом Довбик се разписа в петата минута на добавеното време, подпечатвайки победата на украинците в Глазгоу. 

Както е известно, заради военното положение в Украйна двубоят беше отложен с няколко месеца.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В 33-ата минута гостите стигнаха до гол на стадион "Хемпдън Парк" в Глазгоу. Руслан Малиновский изведе Андрий Ярмоленко сам срещу Крейг Гордън. Нападателя завърши атаката с прехвърлящ удар за 1:0. Той отбеляза гол №45 за страната си и изостава само с три попадения от рекордьора по голове за Украйна Андрий Шевченко.

След почивката Роман Яремчук засече с глава центриране на Александър Караваев, за да покачи аванса на гостите. Домакините намалиха изоставането си в 79-ата минута. Вратарят Георгий Бушчан боксира топката в краката на Калъм Макгрегър. Полузащитникът стреля към противниковата врата, топката се отби от ръцете на стража и премина голлинията, макар само с милиметри - 1:2.

В последната минута Александър Зинченко изведе Артьом Довбик сам срещу вратаря, а нападателят оформи крайното 3:1 за украинците. 

Те ще се изправят във финалния плейоф срещу Уелс - на 5 юни в Кардиф. Победителят ще се класира за участие на Мондиала, който ще се проведе от 21 ноември до 18 декември в Катар.

Шотландия - Украйна 1:3
0:1 Ярмоленко (33), 0:2 Яремчук (49), 1:2 Макгрегър (79), 1:3 Довбик (90)

Шотландия: Гордън, Мактоминей, Ханли, Купър, Робъртсън, Макгрегър, Хендри, О’Донъл, Макгин, Кристи, Дайкс

Украйна: Бушчан, Миколенко, Матвиенко, Забарний, Караваев, Зинченко, Степаненко, Малиновский, Циганков, Яремчук, Ярмоленко