Уникална ситуация се случи по време на мача от 13 кръг на английската Лига 2 в събота между Нюпорт и Портсмут, в който Помпи спечели с 1:0 като гост. Единственият гол падна в края на първата част, а негов автор бе Матю Тъбс. 

Арбитърът Джеймс Адкок получи контузия през първото полувреме и беше откаран в болницата. Заради това четвъртият рефер Уейн Барат зае мястото му като главен съдия.

За да продължи обаче мачът, трябваше да има още един арбитър. За това по уредбата на стадион „Родни Парейд“ прозвуча призив за помощ на съдийската бригада.

Отзова се Майк Хърдъл, който отишъл на мача като обикновен фен на Портсмут. Той е професионален военен и служи на подводница, но е квалифициран съдия.

„Почувствах се висок 3 метра, когато през второто полувреме излязох на терена, въпреки че феновете на домакините ме освиркваха. За мен беше вълнуващо. От ръководене на аматьорски мачове в сряда вечерта, се появих пред 3000 фенове в Лига 2. В края на срещата получих поздравления от останалите съдии. Отидох да гледам мача, а се оказах участник в него“, заяви Хърдъл.

В края на двубоя Майк Хърдъл получил оплакване от помощник-треньора на любимия си тим, след като вдигнал табелката за три минути добавено време.

„Вдигнах табелката и изведнъж дойде Лиъм Ричардсън и ми се скара за дългото продължение. Обясних му, че са направени шест смени и за всяка се прибавят по 30 секунди. Заради това продължението е три минути,“ разкри фенът на Портсмут.