Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Президентът на УЕФА Мишел Платини направи уникално предложение за провеждането на Евро 2020. Идеята на французина е надпреварата да бъде в 12-13 града из Стария континент.

Платини сподели за плана си на пресконференция преди финала на Евро 2012 между Испания и Италия, който е утре от 21:45 часа в Киев. Французинът вече е отправил предложението към Изпълкома на УЕФА, в който участва и президентът на БФС Борислав Михайлов.

"Има идея Евро 2020 да се проведе в цяла Европа. Можем да го направим в една страна, но може и да бъде в 12-13 различни градове с по един стадион. Това е идея, която много ме въодушевява. Ще бъде по-лесно от финансова гледна точка. Въпросът ще бъде обсъден много сериозно. Да видим дали можем да направим Европейското из целия континент през 2020-а по случай 60 години от старта на турнира. Изпълкомът също харесва идеята", заяви Платини, който разкри, че крайното решение дали този вариант ще се осъществи, ще бъде взето през февруари следващата година.

До този момент Турция е един от фаворитите за домакин на Евро 2020, но сериозен проблем при тази кандидатура е, че през същата година Истанбул може да приеме олимпийските игри.

"Няма да чакаме да разберем дали Турция ще получи Олимпиадата. Това създава проблем за нас. Имаме и други кандидати. Всеки има възможност да бъде домакин. Лесно е да се отиде от Лондон до Париж или до Берлин, отколкото от Кардиф до Гданск. Може да има по 4 мача на стадион. Мислим върху това. Казах, че може да са 12 или 13 града, но може да са дори 24 или 32. Така няма нужда да се строят стадиони или летища. Това би било от съществено значение в условията на икономическа криза", допълни Платини.