Уругвай спечели за рекорден 15-и път Копа Америка, след като на финала на тазгодишното издание в Аржентина разби Парагвай с 3:0. Два гола за успеха на „урусите” вкара нападателят на Атлетико Мадрид Диего Форлан, а едно попадение добави и звездата на Ливърпул Луис Суарес.

С първия съдийски сигнал „урусите” се втурнаха в атака и още във 2-ата минута Луис Суарес навлезе опасно отдясно в наказателното поле на Парагвай, но бе пресрещнат от вратаря Хусто Вийяр, който успя с плонжа си да избие в ъглов удар. След неговото изпълнение Диего Лугано скочи над всички и стреля опасно с глава, но Вийяр успя с нова чудесна намеса да избие от голлинията. При добавката обаче бранител на „гуараните” игра с ръка и това доведе до сериозни протести от играчите на Уругвай, които така и не получиха исканата от тях дузпа. Натискът на Уругвай продължи и даде резултат в 12-ата минута, когато след няколко безуспешни изчиствания от бранителите на Парагвай топката попадна в краката на Луис Суарес. Нападателят финтира защитник и с чудесен външен фалц прати топката в долния ляв ъгъл на вратата за 1:0.

До края на полувремето действията на терена продължиха да се развиват динамично, но и на моменти грубо, след като редица от играчите на двата тима получиха жълти картони. В 33-ата минута след нова скоростн акция на „урусите” Диего Форлан бе изведен сам срещу вратаря Хусто Вийяр, който обаче отрази с вещина удара на нападателя. Три минути по-късно Луис Суарес за пореден път преодоля бранителя Дарио Верон, навлезе леко отдясно в наказателното поле и стреля силно, но топката опъна мрежата от външната страна. При следващата атака на „урусите” пък Форлан бе близо до гола, но ударът му от около 15 метра бе спасен от Вийяр. Тоталното превъзходство на Уругвай бе увенчано с нов гол в 42-ата минута, когато Ортигоса сгреши фатално и Диего Форлан от перфектна позиция разстреля Хусто Вийяр за 2:0. До края на полувремето нови попадения не паднаха.

След почивката играчите на Уругвай намалиха оборотите, а „гуараните” опитаха да се върнат в мача бързо и в 51-ата минута Ортигоса изведе на чудесна стрелкова позиция Нелсон Валдес, който стреля от въздуха, но успя да нацели само напречната греда.След още десетина минути игра Риверос можеше да вкара много красив гол, след като засече с пета центриране отдясно, но ударът му бе уловен от уругвайския страж Фернандо Муслера. В 73-ата минута „урусите” се събудиха и отново застрашиха сериозно вратата на Парагвай. Влезлият като смяна Единсон Кавани отправи удар от неопосредствена близост, като топката рикошира в крак на бранител и летеше към мрежата, но Хусто Вийяр отново се намеси прекрасно и успя да предотврати гола. От тук до края темпото на игра спадна значително и мачът просто се доиграваше, но все пак минутка преди последния съдийски сигнал след зрелищна контраатака Диего Форлан оформи крайното 3:0. Кавани получи топката в средата на терена и я продължи към Луис Суарес, който с глава подаде на Форлан и последният не сгреши сам срещу Вийяр.

В крайна сметка Уругвай спечели Копа Америка и със своите 15 трофея вече е едноличен водач в тази класация пред тима на Аржентина, който остава с 14 титли на сметката си.

Уругвай – Парагвай 3:0
1:0 Луис Суарес (12), 2:0 Диего Форлан (42), 3:0 Диего Форлан (88)

Буенос Айрес, стадион "Монументал" - 65 000 зрители
Жълти картони: Коатес, М. Перейра, М. Касерес, Д. Перес (Уругвай) и Вера, Касерес (Парагвай)

Уругвай: Муслера, Лугано, М. Перейра, М. Касарес, Коатес, Д. Перес (70 - Егурен), Гонсалес, Аревало, А. Перейра (64 - Кавани), Суарес, Форлан

Парагвай: Вияр, Да Силва, Верон, Марекос, Пирис, Риверос, Ортигасоа, Вера (65 - Перес), В. Касарес (65 - Естигариба), Валдес, Себалос (77 - Бариос)