ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Във Висшата лига станахме свидетели на събития, които много рядко се случват. Почти всички отбори смениха треньорите си през настоящия сезон. Най-вече тези, които са застрашени от изпадане.

В  момента близо до опасната зона са цели 9 тима. От 12-ия Кристъл Палас до последния Саутхямптън. Лондонските „орли“ са почти в средата на таблицата, но разликата между тях и 18-ото място е само 4 точки.

От деветте клуба само два засега не уволняват мениджърите си. Това са Уест Хям и Нотингам Форест.  За двукратните шампиони на Европа от града до Робин Худ на няколко пъти се писа, че твърдо разчитат на наставника си Стив Купър. И че ще мислят за раздяла само при изпадане. Казано иначе – Нотингам изцяло вярва на човека, който върна отбора в английския футболен елит след немалка пауза.

 Топ Коефициенти за Спортни залагания!

При „чуковете“ постоянно се пише и спекулира, че Дейвид Мойс е на косъм от уволнението. Даже се публикуват варианти за негов заместник. Поне на този етап ръководството държи на шотландския специалист, още повече, че на Уест Хям му предстои и четвъртфинал за Лигата на конференциите. Но все пак всичко е предпоследно…

Да се върнем към уволнените треньори. След последния  кръг паднаха две глави – Лестър махна Брендън Роджърс, а Челси би шута на Греъм Потър.

Челси не е в графа изпадащи, но все пак, имайки предвид аурата му, се намира в конфузно състояние – 11-то място със скромните 38 точки.

Общата бройка на клубовете, извършили треньорски рокади,  не спира дотук. Тотнъм и Антонио Конте се разделиха по взаимно съгласие, а преди това Астън Вила махна Джерард. Рокада имаше и в Брайтън.

И като теглим чертата, какво излиза – от 20 клуба треньорски рокади не са правени в началото на сезона в 9. Това са Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Нюкасъл, Брентфорд, Фулъм и споменатите вече Уест Хям и Нотингам.

Т.е. – в 11 отбора е имало смяна на мениджърите, а да не забравяме, че до края на сезона има още месец и половина.

Мениджърските рокади сред 7 от деветте отбора,  застрашени от изпадане:
12. Кристъл Палас 30 точки

Французинът Патрик Виера беше уволнен на 21 март. Шефовете на Палас върнаха Рой Ходжън , който е най-възрастният мениджър на тим от Висшата лига.

13. Уулвърхямптън 28 точки
Португалецът Бруно Лаж уволнен в началото на октомври, в средата на ноември дойде испанският специалист Хулен Лопетеги.

14. Уест Хям 27 точки
Без уволнения засега. Мениджър е Дейвид Мойс.

15. Нотингам 27 точки
Без уволнения засега. Мениджър е Стив Купър.

16. Борнемут 27 точки
Тимът започна сезона със Скоти Паркър, но на 30 август Гари О Нийл го замени.

17. Лийдс 26 точки
През февруари испанецът Хави Грасия седна на горещия стол на мястото на американеца Джеси Марш

18. Евертън 26 точки
На 39 януари „карамелите“ уволниха Франк Лампард. На неговото място дойде друг англичанин – Шон Дайш.

19. Лестър 25 точки
На 2 април босовете посочиха вратата на Брендън Роджърс.  Временно „лисиците“ ще бъдат водени от Адам Садлър и Майк Стоуел.

20. Саутхямптън 23 точки
Тук трусовете бяха най-осезаеми. Отборът стартира сезона с австриеца Ралф Хазенхютъл. След уволнението му на 7 ноември за един мач начело беше асистентът му Рубен Селес. На 9 ноември „светците“ назначиха за треньор Нейтън Джоунс. През февруари уелсецът беше уволнен и испанецът Рубен Селес пак пое тима.

Останалите 4 клуба с мениджърски промени:
Челси

През септември клубът махна германеца Томас Тухел и назначи Греъм Потър, измъквайки го от Брайтън. В началото на април Потър напусна след по-малко от 7 месеца. Временно Челси ще бъде воден от испанеца Бруно Салтор. Греъм  Потър спечели само 12 от 31-те си мача начело на клуба.  Регистрира осем равенства и загуби 11 срещи. Процентът му на победа е едва 38.7%. Това е най-ниският процент успеваемост на всички постоянни мениджъри на Челси през 21-ви век.

Брайтън
След като Челси взе Греъм Потър, босовете на „чайките“ поставиха на мениджърския пост Роберто де Зебри. Италианецът се справя чудесно засега. Бихме казали - най-добри от всички новоназначени мениджъри във Висшата лига през настоящия сезон. 

Астън Вила
Отборът започна зле със Стивън Джерард - 2 победи от 12 мача. В края на октомври англичанинът получи заповед за уволнение, а на мястото му спешно беше привикан испанецът Унай Емери.

Тотнъм
Противоречив сезон за Антонио Конте, за капак италианецът имаше и здравословни проблеми. В средата на март той беше сменен от помощника си Кристиан Стелини, който ще остане в тима до края на сезона. Тотнъм по подобие на друг именит английски отбор - Челси, също ще има временен мениджър до края на сезона. Нещо рядко виждано. Като това с всичките останали рокади в най-гледаното футболно първенство на света. 
БЛИЦ СПОРТ