Неприятни новини разкриха немските медии за хърватската легенда Иван Класнич. Бившият футболист от години се бори с бъбречна недостатъчност. "Оснабрюкер Цайтунг" съобщава, че бившият нападател ще трябва да се подложи на нова операция, за да му бъде присане за трети път бъбрек.

За първи път донор стана майка му Симка през 2007 година. Първоначално организмът отхвърля бъбрека и последва нова операция. Този път донор стана баща му. Трансплантацията бе успешна и лекарите дори казаха, че Класнич може да се върне на терена.

На 24 ноември 2007 година Класнич се завърна и игра за Вердер срещу Енерги Котбус. През март 2008 година нападателят облече отново националната фланелка на Хърватия след едногодишна пауза. През лятото на 2008-ма той стана първият футболист, играл на голям турнир, с присаден бъбрек - на европейското първенство. Класнич дори вкара гол в груповата фаза срещу Полша и срещу Турция на четвъртфиналите.

Сега Иван Класнич трябва да претърпи трета операция, тъй като организмът му отхвърли и бъбрека на баща му. Брат му Йосип е готов да даде бъбрека си, но организмът на Класнич е развил антитела към органи на членове на семейството. "Йосип се чувства по-зле от мен, защото не може да ми помогне. Приемам нещата такива, каквито са. Когато животът ти виси на косъм, трябва да приемеш съдбата си", коментира Класнич пред "Билд".

Хърватинът трябва да чака донорство от починал човек. В Германия чакат 8000 души и за трансплантация се чака средно по 7 години. В Хърватия срокът е по-кратък, но Класнич не може да се възползва, тъй като не е регистриран в родината си, а живее в Германия. "Мога да бъда регистриран за изчакване на донор само в една страна - сега съм в Хамбург. В очакване на трансплантацията 36-годишният Класнич ходи три пъти дневно на диализа. И чака. За да спечели за пореден път...