Историята на световния футбол познава много случаи на инциденти, които са хвърляли сянка върху спортсменския дух на играта и в известна степен са повлияли на крайния изход на двубоите. Ето някои от по-известните...

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Ръкопашен бой между бразилци и унгарци
Четвъртфиналът на „Мондиал-54“ между Бразилия и Унгария влиза в историята като „Битката в Берн“. При резултат 3:1 за унгарците нервите на южноамериканците не издържат, а когато Жулиньо намалява разликата, на терена са провокирани ръкопашни схватки с участието на играчи и от двата отбора. Капитаните Божик и Нилтон Сантос си разменят юмручни удари и са изгонени, а малко преди края ги последва и бразилецът Умберто, който рита без топка Хидегкути. След края на мача, завършил 4:2 за Унгария, и двата отбора започват ръкопашен бой, пренесен в тунела и пред съблекалните с участието и на резервите, и на придружаващите лица, и на журналистите. „Битката в Берн“ завършва без победител, а години по-късно прочутият Диди си спомня за тези сцени като факт, който не украсява историята на бразилския футбол. Френският вестник „Екип“ пише: „Сбиването в гардероба, срам и позор за световния шампионат, бе предизвикано от бразилците, които сякаш се бяха върнали във времето на четвъртичния период.“ А швейцарските вестници окачествиха баталните сцени „така, както завършват вечерите на пияните моряци в някоя пристанищна кръчма на Марсилия.“

“Битката в Сантяго”

Световното първенство през 1962 г. в Чили е характеризирано и като апотеоз на бруталността и насилието  по терените, като само за два дни са контузени 34 (!) футболисти. Върхът е достигнат по време на мача между Чили и Италия, наречен “Битката в Сантяго”. Домакините са решени на всичко, за да спечелят, тъй като преди шампионата с негативните си писания за Чили двама италиански журналисти са нагнетили обстановката. Чилийците започват провокациите и Торо напада агресивно защитника Янич. Малко по-късно Санчес фаулира Ферини, който му отговаря с ритник и английският съдия Астън го гони още в 8-ата минута. Ферини отказва да напусне терена и на полицията са нужни осем минути, за да го изведе. После Санчес удря Давид без топка, но вместо чилиеца, Астън изгонва за груба игра... италианеца Давид още преди почивката. По-късно Давид казва: “Ако Астън не видя какво става, то трябваше поне да чуе как изпращява счупената кост на носа ми.” Съдията Астън също пострадва, показвайки след мача следи от нанесените му удари.

Бутилка от “Пепси кола” по главата на Бонинсеня
През есента на 1971 г. в турнира за Купата на шампионите в Мьонхенгладбах играха местният “Борусия” и “Интер”. При резултат 2:1 за домакините от трибуните излита бутилка от “Пепси кола” и удря по главата нападателя на “Интер” Роберто Бонинсеня, който мигом се просва на терена. Изнесен е на носилка, но мачът продължава. Германците превъзхождат своя съперник и печелят с внушителното 7:1, но после срещата е анулирана поради възникналия инцидент. От “Борусия” протестират, че фаталната бутилка е долетяла от сектор с италиански привърженици, но УЕФА е непреклонна. А след победа на “Интер” в Милано с 4:2 се играе нов мач на терена в Западен Берлин и след полученото равенство италианците продължават в турнира.

Финалът едва не бе прекратен
Финалният мач на турнира за Купата на носителите на купи през 1972 г. между „Глазгоу Рейнджърс” и „Динамо” (Москва) се състоя на стадион „Ноу Камп” в Барселона пред обидно малко зрители – около 25 000. 20 000 от тях обаче бяха шотландци, които неистово подкрепяха своя отбор. И когато „Рейнджърс” поведе с 3:0, сякаш всичко изглеждаше решено. Но динамовци намалиха разликата, а малко преди края резултатът стана 3:2. Тогава емоциите взеха връх и стотици шотландци нахлуха на терена. Мачът бе прекъснат за няколко минути, полицията успя с голяма мъка да ги изтласка на трибуните, но минути по-късно те пак щурмуваха игралното поле. Двубоят все пак завърши, но устремът на динамовци бе прекършен и те бяха ощетени.

„Една нощ в ада”
Една нощ в ада” – такова бе заглавието във френското списание „Мироар дьо футбол” след финала за Купата на шампионите през 1975 г. между „Байерн” и „Лийдс” на „Парк де Пренс” в Париж. Германците бяха фаворити, но срещнаха упорита английска съпротива. Нещо повече – англичаните бяха тотално ощетени от френския съдия Мишел Китабджиян, който отмени напълно редовен гол на „Лийдс”, а после подмина очевадна дузпа за нарушение на Бекенбауер срещу Алън Кларк. После опитът на баварците си каза думата и с голове на Рот и Герд Мюлер те спечелиха с 2:0. След края феновете на „Лийдс” засипаха терена със седалките, откъртени от трибуните и предизвикаха масови безредици в града, като френската полиция имаше безсънна нощ. Сега подобни мелета се приемат дори за нещо нормално, но в онези години случаят бе повече от драстичен.

Шотландски десант на „Уембли”
На 4 юни 1977 г. в мач от традиционния турнир за Британско първенство на „Уембли” се срещат вечните съперници Англия и Шотландия. Любопитно е, че 60 000 от общо 100-те хиляди зрители по трибуните са шотландци. И техните любимци извършват подвиг, побеждавайки с 2:1. Веднага след последния съдийски сигнал „карираните полички” нахлуват на терена, въпреки отчаяната намеса на стюарди и полиция. Започва масова вакханалия, като гредите и на двете врати са строшени, мрежите са разкъсани, а голяма част от чимовете на зеления килим – извадени и отнесени за спомен. Тези инциденти слагат край на турнира, който има почти вековна история.

Чилийска провокация на “Маракана”
На 3 септември 1989 г. на легендарния стадион “Маракана” в Рио де Жанейро се играе решителната световна квалификация между Бразилия и Чили. Малко след почивката домакините откриват резултата и фиестата по трибуните започва. Само четири минути по-късно обаче се случва нещо неочаквано! От ликуващата публика излита сигнална ракета, която пада на около два метра зад чилийския вратар Роберто Рохас. Той въобще не е засегнат, но изведнъж полита назад и рухва като покосен. Чилийците викат линейката, Рохас е положен на носилка и бързо завит, като се вижда, че от ръката му струи кръв. Гостите заявяват, че няма да продължат мача при тези условия и той е прекратен. Разкритията обаче снемат мистериозното було за странните събития на “Маракана”. Всичко е било старателно планирано, в случай че мачът не се развива добре за чилийците. Рохас е имал в ръката си остър режещ предмет, с който да се убоде при подходящ случай. След като всичко излиза наяве, ФИФА дисквалифицира Рохас и капитана Астенго завинаги, а отборът на Чили е лишен от участие в следващите световни квалификации.

Ракетният обстрел на “Сан Сиро”
За втори път в историята “Интер” и “Милан” се срещнаха в мач от Шампионската лига през пролетта на 2005 г. На 12 април се игра символичният реванш след 2:0 за “Милан” като домакин. И тогава обаче “Интер” губеше с 0:1, когато в 73-ата минута бе отменен негов гол с автор Естебан Камбиасо. В миг от агитката на “Интер” полетяха бутилки и ракети. Канонадата беше страхотна и докато вратарят на “Милан” Дида се усети да избяга, бе улучен от ракета по главата и падна на земята. Мачът беше временно прекратен и бе свикано спешно заседание начело с делегата на УЕФА. Решено бе срещата да продължи, но още в първата минута ракетният обстрел отново започна и доиграване нямаше. После бе присъдена служебна победа за “Милан”, а “Интер” бе наказан да играе 6 мача от евротурнирите пред празни трибуни.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ