Шефовете на Барселона са подготвяли лятна селекция за 100 милиона евро, но тя на този етап е осуетена заради наложената от ФИФА забрана за покупка и продажба на футболисти в следващите два трансферни периода.

Според каталунското издание „Спорт”, позоваващо се на свой източници от клуба, ръководството е одобрило въпросната сума за привличането на петима нови футболисти - двама вратари, двама централни защитници и офанзивен халф.

За сигурни нови попълнения се смятали вратарят на Борусия (Мьонхенгладбах) и младежкия национален тим на Германия Марк-Андре тер Щеген за 12 милиона евро, както и халфът на Борусия (Дортмунд) Марко Ройс за между 30 и 40 милиона евро.

Каталунците са смятали да търсят още един вратар, ако досегашната резерва Хосе Мануел Пинто си тръгне през лятото. Напускащ е и Карлес Пуйол, което налага привличането на класен бранител за сума между 30 и 35 милиона евро. Каталунците имат нужда и от още един бранител, ако Хавиер Масчерано отиде в Наполи.

За подсилването в офанзивен план освен Марко Ройс от Дортмунд, е била обсъждана възможността и за привличането на нов централен нападател. Треньорът Херардо Мартино е поискал Серхио Агуеро от Манчестър Сити, но всичко е щяло да зависи от евентуалната продажба на Алексис Санчес или Педро Родригес. Всички планове обаче ще пропаднат, ако наказанието на ФИФА остане.

Ако забраната влезе в сила, Барса няма да може да разчита на вратаря Марк-Андре Тер Щеген и младия нападател Ален Халилович, които подписаха предварителни договори с клуба.

В тима на Тата Мартино все пак ще могат да се завърнат полузащитникът Рафиня (брат на Тиаго Алкантара) и нападателите Жерар Деулофеу и Боян Къркич, които имат действащи договори с клуба.