Сериозен проблем разтърси германския футбол само месец преди началото на европейското първенство. Президентът на местната футболна централа Фриц Келер ще напусне поста си на 17 май.

Най-големият му опонент Фридрих Куртиус, който в момента е генерален секретар на DFB (Германския футболен съюз), също ще напусне поста си. Първият вицепрезидент Райнер Кох и финансистът Щефан Оснабрюге ще последват примера им и дори няма да се кандидатират на следващия конгрес, за който още не е определена дата.

Това е резултатът от проведена вчера среща на Германския футболен съюз във Франкфурт. На нея само Келер е присъствал физически в сградата на ГФС, а останалите членове са се включили онлайн. С подадените оставки се отваря сериозна битка за нов президент на най-голямата национална спортна федерация в света (DFB има 7 милиона членове). Новият шеф ще трябва да води преговорите и за национален селекционер, който да замени Йоахим Льов след Европейското. Най-вероятно това ще бъде Ханзи Флик.

Фриц Келер прекара начело на немската футболна централа точно 592 дни. Това е вторият най-кратък престой на президент на поста след Вилхелм Ноте, който оглавява DFB в продължение на една година (1904-05 г.).

Задачата на Келер беше да успокои напрежението в немската футболна централа, която беше разтърсена от множество скандали. Дългогодишният президент на Фрайбург имаше чиста репутация и се радваше на сериозно уважение в германския футбол. Той обаче се оказа в постоянна война с Куртиус, Кох и Оснабрюге. Върхът на напрежението беше, когато Келер сравни Кох с Роланд Фрайслер – председателят на Народния съд по време на управлението на Хитлер.