Най- възрастният футболист в света май играе в Гърция. Това е Хюбан Курт, който на 69 години се появи в игра за своя Аделфосини (Родос) в регионалното дерби срещу Полистратос от програмата на трета дивизия. В навечерието на мача домакините имаха огромни кадрови проблеми и се наложи президентът на клуба Мехмет Замантакис да помоли за помощ ветерана. Дядо Хюбан влезе в 35-ата минута на мястото на контузен съотборник.

“Аз доказах, че още мога да бъда полезен. Никога не съм зарязвал тренировките, винаги съм бил в добра форма. Често ритам на мачове на ветерани, физическата ми кондиция е нормална за моята възраст”, коментира ветеранът.

Курт, който по принцип е нападател, на няколко пъти се връщаше даже в защита и доказа, че по нищо не отстъпва на доста по-младите си съиграчи. “След мача президентът на клуба ми каза да продължа да подържам форма и обеща да ме картотекира и за следващия сезон, каза още Курт. – Ще продължа да играя докато се чувствам полезен.”

От Международната асоциация по футболна история и статистика още не са се произнесли по казуса дали именно гъркът е най-старият действащ футболист в света.

Както е известно, рекордът по възраст при професионалистите принадлежи на Бойко Борисов. Бившият министър-председател постави рекорд за най-възрастен професионален футболист в историята на България още преди няколко месеца. Централният нападател на Тигрите записа 54 минути при домакинското равенство 0:0 с "Раковски" в мач от 3-ия кръг на "Б" група.

С участието си в двубоя тогава Борисов, който е на 54 години, се превърна в най-възрастният професионален футболист в историята на футбола ни. Освен това, той стана и третият най-възрастен такъв в историята на световния футбол. Можем спокойно дори да го поставим на второ място, тъй като лидерът Салватор Рейес е бил на терена само, за да запише рекорд. Мексиканецът се пуска за няколко минути в двубоя на Чивас срещу Пумас на 19 януари 2008 година в местното първенство. Рейес докосва топката точно 5 пъти, след което е заменен.

Втори в класацията е бразилецът Педро Рибейро Лима, който играе до 58-годишна възраст професионално и дори има записан гол в последния си сезон.