Холандската футболна федерация започна разследване на връзките между Челси и местния Витес. Проучването е инициирано след разкритието на бившия собственик на клуба от Арнем Мераб Жордания.
 
Бившият грузински национал разкри пред авторитетния вестник „Де Телеграаф“, че от английския клуб забранили на Витес да се бори за шампионската титла в Холандия.
 
От холандската федерация са потърсили допълнителна информация от Витес за връзките между двата клуба. Няколко играчи на Челси играят под наем в тима от Арнем. Александър Чигрински, който стана собственик на Витес през лятото, е бизнес партньор на Роман Абрамович.
 
„Исках да стана шампион на Холандия с Витес, но от Лондон не ми позволиха. Беше ни казано, че нашият клуб не може да играе в Шампионската лига, където е Челси. Треньорът Фред Рутен напусна след края на миналия сезон, тъй като нямаше да му бъде позволено да се бори за титлата“, заяви Жордания пред „Де Телеграф“.
 
Витес беше в челото на класирането на холандската Ередивизи преди Коледа, но от началото на 2014 г. Настъпи спад в представянето на отбора и тимът от Арнем вече е трети, на девет точки зад лидера Аякс. От Челси отрекоха обвиненията и обявиха, че искат Витес да играе в евротурнирите. От Витес реагираха и нарекоха изявлението на Мераб Жордания „априлска шега“.
 
„В интерес на шампионата и конкуренцията поискахме от Витес да предостави документите за собствеността на клуба. Искаме да изясним ситуацията и скоро ще се срещнем с представители на отбора от Арнем, за да обсъдим материята. След това ще бъде преценено дали ще има допълнително разследване“, заявиха от холандската федерация.