Футболният отбор на Кардиф Метрополитан Юнивърсити сътвори исторически момент, класирайки се за участие в Лига Европа. Студентският тим от Уелс си гарантира място в квалификациите за втория по сила турнир на Стария континент, след като спечели плейофния мач с Бала Таун благодарение на изпълнение на дузпи. Редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1, а при 11-метровите удари Кардиф Метрополитан триумфира с 3:1. 

Отборът на Кардиф Мет е съставен предимно от студенти на учебното заведение, които учат за магистърски или докторски степени в области като спортна психология, треньорство и спортни анализи. В предишните си два опита от финалния плейоф за Лига Европа те записваха загуби, но опит №3 изглежда бе орисан на късмет.

Вратарят Уил Фълър спаси три дузпи на противника, а Елиът Евънс осигури визата на своите за евротурнирите, отбелязвайки победния гол от бялата точка. Футболистите на Кардиф Метрополитан играят изцяло за удоволствие и не са професионални играчи, но въпреки това ще се докоснат до международния клубен футбол през сезон 2019/2020.