ПСЖ има най-доброто нападение във френското първенство. Конкуренцията обаче не трябва да се крие.

Общо 466 500 000 евро или почти половин милиард евро трансферни суми плати френският топ клуб ПСЖ за своето мега нападение, състоящо се от суперзвездите Единсон Кавани, Неймар и Килиан Мбапе. Нито един друг тим в света не е инвестирал такава сума в своето нападателно трио. Само за бразилеца Неймар и френския национал Мбапе парижани сложиха на масата над 400 милиона евро, купувайки си най-скъпия футболист в историята на футбола и в същото време изглежда най-доброто нападателно трио, което Лига 1 може да предложи.

Стара футболна мъдрост на Ото Рехагел от 1995 година казва: „Само парите не вкарват голове“. Неотдавна това изречение попадна вече в шкафчето за стари цитати. Само футболните романтици приемат тази мъдрост, която в днешно време няма стойност. Защото ПСЖ взе решение и инвестира почти половин милиард евро в ново нападение, което гарантира голове. Кавани рита във френската столица от 2013 година – 137 гола в 204 мача са достатъчно доказателство за качествата на уругваеца, привлечен от Наполи за 64,5 милиона евро.

Неймар дойде с препоръката от 105 гола и 80 асистенции в 186 мача, а ПСЖ плати рекордните 222 милиона евро за услугите на бразилеца. Още в първите си четири мача за парижани той впечатли с 4 гола и няколко асистенции.

Килиан Мбапе е третият от новото звездно магическо трио. 18-годишният нападател е считан за един от най-талантливите играчи в света, а следващото лято ще стане и най-скъпият тийнейджър в света. Тогава ПСЖ е задължен да плати 180 милиона евро на Монако.

Кавани, Неймар и Мбапе се разписаха в Метц при успеха на ПСЖ с 5:1, а това бе дебютно попадение за 18-годишния французин в първия му мач за парижани. Тримата са замесени директно в 16 от досегашните 19 гола на ПСЖ този сезон.

Могат ли другите клубове от Лига 1 да издържат на тази конкуренция? Goal.com хвърля поглед върху фамозните нападателни тройки в грандовете Монако, Олимпик (Лион), Олимпик (Марсилия) и Бордо.

Монако: Радамел Фалкао, Тома Лемар, Кейта Балде

Въпреки предполагаемата върхова мощ на ПСЖ от Монако в никакъв случай не бива да се крият. Клубът от Княжеството е актуалният френски шампион, който започна сезона с четири поредни победи, въпреки че в петия кръг падна с 0:4 при визитата си на Ница. Отговорни за досегашните 14 гола на „монагаските“ са Тома Лемар и Радамел Фалкао, замесени в 9 от тези попадения. Само колумбийският нападател Фалкао вкара половината от тези голове, демонстрирайки страхотна форма. Лемар също след шампионския сезон. Той трябва да дава импулс в играта на тима и да захранва с голови пасове централния нападател Фалкао. За него Монако отхвърли 100 милиона от Арсенал. Дуото е допълнено от новото попълнение Кейта Балде. Сенегалецът идва с препоръката от 16 гола в 31 мача за Лацио в Серия „А“. 22-годишният футболист може да играе на всички постове в атака и трябва да запълни дупката, оставена след напускането на Мбапе. Потенциал за това той има при всички случаи.

Олимпик (Лион): Мариано Диас, Бертран Траоре, Мемфис Депай

Общо 28 гола вкара Александре Лаказет миналия сезон за Лион. Централният нападател обаче вече е история за клуба, след като премина за 53 милиона евро в Арсенал. Френският тим инвестира умно и привлече Мариано Диас за 8 милиона евро и Бетран Траоде за 10 милиона евро – двама обещаващи играчи за сравнително малко пари, а те могат да направят разликата. 24-годишният Диас е класически централен нападател, юноша на Реал (Марид). Той доказа големите си качества в първите пет мача с 4 реализирани гола. Траоре, който миналия сезон игра за Аякс, обогатява още тима на треньора Бруно Женезио. Един гол е реализирал играещият като дясно крило футболист този сезон от пряк свободен удар срещу Бордо. Нападението на Лион се окомплектова от Мемфис Депай. 23-годишният холандец е един от най-опитните играчи на тима след 31 мача за националния отбор на родината си и 53 мача за Манчестър Юнайтед. В Лион той най-накрая изглежда е намерил късмета си. Асистирал е за два от головете на тима този сезон и сам е вкарал един.

Бордо: Александре Менди, Малком, Франсоа Камано

След пет мача Бордо има 9 гола на сметката си и 10 точки. Нападателното трио Александре Менди, Малком и Франсоа Камано все още не е навлязло във форма. Само три от тези 9 гола са техни, но пък тримата са асистирали за 6 от попаденията на тима този сезон. Звездата е бразилецът Малком, който е считан за един от най-обещаващите таланти на световния футбол. През лятото 20-годишният футболист бе свързван с трансфер в Борусия (Дортмунд), като се спрягаха суми между 40 и 50 милиона евро, но до сделка не се стигна. Той бе замесен в 5 от попаденията на водения от Жослен Гурвенек тим през настоящата кампания и играе по дясното крило. Триото в атака на жирондинците се окомплектова от Менди и Франсоа Камано. Първият все още не е впечатлил с играта си, въпреки че вкара досега един гол. Все още не е ясно дали ще подсили наистина атаката на тима. Централният нападател трябва да бъде захранван с центрирания както от Малком, така и от Камано от Гвинея, който има 3 асистенции този сезон.

Олимпик (Марсилия): Димитри Пайе, Флориан Тувен, Валер Жермен

В сравнение с другите четири тима Олимпик (Марсилия) записа най-лош старт на сезона – 7 точки от 5 кръга и само 7 гола. Причина за това е може би контузията на Дмитри Пайе. Френският национал е играл само 45 минути за марсилци този сезон и не е записал нито гол, нито асистенция. Той обаче е показал, че може да помага на тима със своята класа. През миналия сезон 30-годишният футболист, който сам предизвика трансфера си от Уест Хям в Олимпик миналата зима, вкара 4 гола и подаде за още 3 в 15 срещи. Той има основна заслуга за класирането на тима за Лига Европа. Пайе има на своя страна Флориан Тувен и Валер Жермен – двама многообещаващи офанзивни играчи. Последният дойде в Марсилия това лято от Монако, където записа 60 мача при жестока конкуренция. Големите си качества 27-годишният нападател показа в първите срещи, записвайки две асистенции, а в квалификациите за Лига Европа блесна с 5 гола. Централният нападател е зависим и от крилата. Пайе играе отляво, а Тувен отдясно. 24-годишният играч бе титуляр през миналия сезон. Тувен е един от ключовите играч в състава на Олимпик с 2 гола и 5 асистенции от 8 мача на тима този сезон във всички турнири.

Максимилиан БРОСТА, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ