В нападението на германския колос Байерн (Мюнхен) от следващия сезон настъпва смяна на генерациите. Докато трансферът на 22-годишния голмайстор на Втора Бундеслига Нилс Петерсен от Енерги (Котбус) на “Алианц Арена” е само една формалност, то Мирослав Клозе е пред напускане на гранда от Мюнхен. Договорът на 33-годишния немски национал с баварците изтича на 30 юни и по всичко личи, че няма да бъде удължаван.

Досега голмайсторът на Бундестима и Байерн не са се срещали да обсъждат нов контракт. Самият Клозе иска да получи договор поне за още 2 години, но по всяка вероятност ще си търси нов отбор от лятото, а според “Кикер” с голям интерес към него е испанският елитен тим Валенсия.

“Прилепите” са сигурен участник в Шампионската лига следващия сезон, след като ще завършат на трето място в Примера дивисион. С това се изпълва и основното изискване на Клозе, който иска непременно да продължи да играе в най-престижния европейски клубен турнир и така да подържа форма за предстоящото Евро 2012 в Полша и Украйна.

За да продължи да бъде номер 1 в атаката на германския национален тим, Клозе със сигурност ще трябва да подобри формата си. В последните 4 сезона той е отбелязал 24 гола в Бундеслигата с екипа на Байерн, но през тази кампания се утвърди като резерва при баварците. Неговият основен конкурент в националния тим Марио Гомес пък има вкарани 28 гола само за този сезон.

Мирослав Клозе се е прицелил в рекорда на легендата на немския футбол Герд Мюлер, който със своите 68 попадения води във вечната голмайсторска листа на Бундестима. До момента Клозе има 61 отбелязани гола в 108 мача с екипа на Бундестима. /БЛИЦ