Валтер Мацари е начело на Наполи в последните три сезона. Той е от новата вълна италиански треньори, които скъсаха с традиционния за Серия “А” дефанзивен стил и заложи на по-атрактивния нападателен футбол. Бившият дефанзивен халф не може да се похвали, че е играл за голям клуб, но същото не може да се твърди за треньорската му кариера. Преди малко повече от 2 години той бе привлечен от Сампдория в Наполи от президента Аурелио де Лаурентис, човекът който извади неаполитанския клуб от забравата през 2004 г.
 
След като наследи Роберто Донадони начело на тима от “Сан Паоло”, Мацари изгради силен състав, който върна спомените от 80-те години, когато Наполи успешно се конкурираше с гигантите от Северна Италия. Силното представяне на тима през миналия сезон гарантира участие в Шампионската лига и в момента тимът очаква мачовете си с Челси от осминафиналите на Шампионската лига. През миналата седмица “сините” победиха Интер с 2:0 и се класираха за полуфиналите на Купата на Италия. 50-годишният  Мацари даде интервю пред сайта на ФИФА.
 
- Г-н Мацари, вие сте тосканец, но в Италия имате репутация, че сте суеверен като неаполитанец. Каква е истината?
- Не е точно така. Вярвам, че успехите се дължат на добрата организация на работата до последния детайл. От тази гледна точка няма място за суеверия. Понякога има случаи, когато всичко върви добре и никой не иска да се лишава от неща, които му носят късмет. Когато се стигне до такава ситуация, аз наистина карам играчите си да повторят всички детайли от подготовката, която сме провели преди спечелен мач.
 
- Имате славата на директен човек, който говори това, което мисли. Това не е ли рисковано в днешния футбол?
- Да, това е моето мото. Знам, че е рисковано в света на футбола, но аз се гордея с това, което съм. Гледам на футбола по същия начин, по който гледам на живота: без компромиси.
 
- Бяхте асистент на Ренцо Уливиери в Наполи през сезон 1998/99. Колко беше променен клуба, когато се върнахте през 2009 г.?
- Промените бяха много. Самият футбол се бе променил, беше станал много по-бърз. Работата с Уливиери ми беше много полезна. Оттогава аз израснах и се развих като треньор, натрупах опит. Що се отнася до самия клуб, всичко се беше променило за тези 10 години.
 
- Това ли е първият случай, когато сте треньор на толкова силен отбор?
- Това е най-силният тим, на който съм бил треньор. Всеки обаче има собствена гледна точка. В случая аз говоря за отбор с потенциал, който може да излезе на терена срещу най-силните и да играе добър футбол.
 
- В Наполи използвате схемата 3-4-3, въпреки че тимът е най-опасен на контраатаки. Защо се получава това?
- Точно затова аз гледам на себе си като новатор. Аз съм италиански треньор, но защитавам еластичния начин на игра, който не робува на една система за игра. Във всички случаи не е схемата на игра тази, която определя успехите. Всичко зависи от подбора на играчите според техните позиции на терена. Ние сме ефективни на контаатака, тъй като в днешно време един отбор трябва да използва всички възможности, за да стигне до победата. Контраатаката е успешна, само когато е започната дълбоко от собственото поле и в нея участва целия отбор.
 
- Единсон Кавани, Есекил Лавеци, Горан Пандев, Марек Хамшик, а сега и Едуардо Варгас, как се справяте с избора на състав, който разполага с толкова много реализаторски талант?
- Кой е казал, че всички трябва да играят по едно и също време? Наличието на много добри нападатели означава, че имам голяма възможност за избор. Така е в големите отбори. Основите обаче се полагат при селекцията. Трябва да се прецени дали даден играч може да пасне на схемата на игра на твоя тим. За мен оборът винаги е на първо място.
 
- Правил ли сте опити Наполи да играе със стила на Барселона?
- В клуба знаем кой стил на игра е най-добър за нас и се опитваме да го развием според силите си. Ние не опитваме да подражаваме на никого. Очевидно е, че Барселона е клубът, който в момента пише история. Много други клубове ги изучават и копират.
 
- Кое е по-важното за вас: да победите Челси в осминафиналите на Шампионската лига или да завършите в тройката на Серия “А”?
- Още в началото на сезона обявихме, че за нас това е година на развитие. Не сме си поставили специални цели, но ще опитаме да се представим колкото е възможно по-добре. В края на шампионата ще анализираме резултатите и ще направим изводите.
 
- Според Марчело Липи Наполи играе най-красивия и интересен футбол в Италия. Красивата игра ли е вашият приоритет или постигането на резултати на всяка цена?
- Мога да благодаря на Марчело Липи за високата оценка. За мен идеалното съотношение е да играем елегантен и динамичен футбол, но това да не бъде за сметка на постигането на резултати.
 
- Преди време казахте, че искате да станете “Алекс Фъргюсън на Наполи”. Това означава ли, че вашето желание е да останете възможно най-дълго в клуба и да постигнете запомнящи се успехи?
- Харесвам начина, по който Фъргюсън работи в Манчестър Юнайтед. Той използва много функционален модел, който е разпознаваем от всички. За мен това е еталон за треньорски стил, който трябва да бъд изучаван и следван.
 
- Мислите ли, че Наполи най-сетне успя да се измъкне от сянката на Диего Марадона?
- Всяка футболна ера е различна. Марадона е олицетворение на историята на Наполи. Радваме се, че успяхме да върнем на хората в Неапол футболния ентусиазъм от 80-те години.