Луис ван Гаал обяви, че е трябвало да замени Сър Алекс Фъргюсън начело на Манчестър Юнайтед пред 2002 г., ако шотландецът не бил променил намерението си да напусне работата си в клуба.

Фъргюсън бе обявил желанието си да сложи край на кариерата си след края на сезон 2001/02 и “червените дяволи” започнали бързо търсене на негов заместник.

По това време Ван Гаал вече имал създадена сериозна репутация като треньор на Аякс и Барселона и бил начело на националния отбор на Холандия, когато дошло обаждането от Юнайтед.

Той признава, че провел разговори с Питър Киниън – по това време изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед, относно вероятността да започне работа на “Олд Трафорд”. Ван Гаал дори дал принципното си съгласие да поеме гранда от Висшата лига. В края на сезона Фъргюсън взе решение да остане на поста си и до момента е начело на “червените дяволи”.

“Това бе преди Мондиал 2002, твърди настоящият треньор на Байерн. – Контактувах с Манчестър Юнайтед чрез Питър Киниън. Казаха ми, че Алекс Фъргюсън се отказва и аз ще го наследя, в момента, в който той си тръгне. На края се оказа, че той остава начело на тима.”/БЛИЦ