Европейският клубен шампион Челси е на път да отпадне срамно още в груповата фаза на Шампионската лига, след като загуби при визитата си на италианския първенец Ювентус (0:3). Така кръг преди края на груповата фаза в турнира за „сините” от Лондон има само един сценарий, който може да ги прати на 1/8-финалите и по този начин те да продължат защитата на титлата, спечелена през май в Мюнхен.
 
Вариантът, при който Челси е на 1/8-финал в ШЛ:
- В последния кръг играчите на Роберто Ди Матео побеждават у дома датския шампион Нордселанд и в същото време Шахтьор (Донецк) бие като домакин Ювентус и печели Група Е. Резултатите от двете срещи не са от значение. При такова развитие Челси ще се класира напред като втори в групата, а Ювентус ще остана трети и ще играе в Лига Европа.
 
Вариантите, при които Челси отпада от ШЛ и отива в Лига Европа:
- „Сините” от Лондон завършват наравно или губят у дома от Нордселанд. При такова развитие на нещата резултатът от Донецк между местния Шахтьор и Ювентус няма никакво значение. Челси ще остане трети и ще играе в Лига Европа, а резултатът от другата среща ще определи кой тим на кое от първите две места в Група Е ще финишира.
- Шахтьор и Ювентус завършват наравно в мача помежду си в Донецк. Тогава каквато и да е победа на Челси срещу Нордселанд няма да е достатъчна за 1/8-финал. „Сините” от Лондон ще останат трети, първото място ще е за Шахтьор, а Ювентус остава втори.
- Ювентус печели срещу Шахтьор в Донецк и печели групата, а Челси остава трети и отива в Лига Европа. Украинският тим пък продължава напред като втори в Група Е.